// Geschiedenis

demoel

De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen.

 
De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen.De Moel Mannenmode aan de Gedempte Gracht in Schagen schreef historie. In 1998 bestond de zaak 100 jaar. Een jubileum dat feestelijk gevierd werd. "En waarbij we de klanten in het zonnetje hebben gezet. Want zonder hen hadden wij deze mijlpaal nooit bereikt", aldus vader Reijer en zoon Vincent de Moel, die in 1998 gezamelijk het familiebedrijf runden.
De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen."Grootvader Reijer de Moel - ik ben naar hem vernoemd - is de zaak gestart", vertelt De Moel sr.. "De winkel, destijds een kleermakerij, bevond zich aan de vroegere Hoep. Waar nu de Molenstraat is. Via een oude advertentie ben ik er achter gekomen, dat het familiebedrijf eigenlijk nog ouder is dan 100 jaar. De advertentie dateert namelijk van 1890."

Op 11 november 1898 betrok familie De Moel het pand aan de Gedempte Gracht, waar het bedrijf nu een eeuw is gevestigd. Reijer de Moel: "Mijn vader Jacob nam het bedrijf over. Hij begon ook als kleermaker, maar maakte later tevens kostuums die in de winkel kwamen te hangen. Confectie had je in die tijd nog niet. Daarnaast verkocht hij in de winkel ondermeer pantalons-overhemden-hoeden-petten-werkleding enz."
De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen.Als enige jongen in een gezin met vijf meiden, lag het voor de hand dat Reijer de Moel in vader Jacobs voetsporen zou treden. "Achter de winkel was meteen het woonhuis. Daar ben ik geboren. Het kleermakersvak is me met de paplepel ingegoten. Ik heb er tevens een opleiding voor gevolgd aan een kostschool in Voorhout. Moest deze in de oorlog onderbreken, maar heb hem nadien afgerond".
De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen.Vervolgens ging Reijer de Moel aan het werk in de winkel. "Niet voor lang, want in 1948 moest ik in militaire dienst. Vader raakte echter ziekelijk. Ik kreeg ziekteverlof om hem te kunnen assisteren. Toen ik uit dienst kwam, ben ik fulltime in de zaak gaan draaien. Toen mijn vader in 1953 overleed, werkte ik onder supervisie van mijn moeder." In 1962 nam Reijer de zaak officieel over. "Ik was inmiddels getrouwd, betrok met mijn gezin het woonhuis achter de winkel.
De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen.In de jaren erop is de zaak aan verschillende veranderingen onderhevig geweest. een nieuwe pui, nieuw interieur en ruimer. Weer later werd ook het woonhuis bij de winkel getrokken en gingen wij boven de zaak wonen. Vervolgens is er nog een stuk bijgebouwd, achter het oorspronkelijke woonhuis."
De Moel Mannenmode sinds 11 November 1898 op de Gedempte Gracht in Schagen.In de tussentijd had confectiekleding haar intrede gedaan. Reijer de Moel: "Het maken van kostuums verdween bij ons rond 1970 geheel uit beeld. Ik verkocht zowel heren en jongenskleding en huishoudtextiel. De inkoopcombinatie waar ik bij aangesloten was, adviseerde mij me te gaan specialiseren. dat werd mannenmode. Niet trendgericht, maar kleding die klassiek en tijdsloos is."
Van Reijers zes kinderen bleek Vincent, de jongste van het stel, belangstelling te hebben voor de zaak. Vincent de Moel: "We hielpen allemaal geregeld mee in de winkel, maar niemand van de kinderen wilde erin verder. Ik heb de hele familie verrast door na mijn militaire dienst bij mijn vader te gaan werken. Eerst in loondienst en later als vennoot in een venootschap onder firma. Mijn moeder Riet had zich (na 30 jaar werken in de zaak, samen met mijn vader) teruggetrokken".