Eén van de alleroudste nog bestaande zaken van Schagen. De Moel Mannenmode heeft een statuur qua historie waar je u tegen zegt. De huidige eigenaar Vincent de Moel is de achterkleinzoon van de oprichter van de winkel, overgrootvader Reijer de Moel. Die begon de winkel officieel op 11 november 1898.
Waarschijnlijk nog ouder
De omvang van de winkel, ook qua oppervlakte, doet een nog rijkere historie vermoeden. En dat klopt. De geschiedenis heeft de uitspraken van oprichter Reijer de Moel helaas uitgewist, net als van zijn zoon Jacob, maar van zijn kleinzoon, die ook Reijer heette, zijn die wel bewaard gebleven. “Grootvader Reijer de Moel – ik ben naar hem vernoemd – is de zaak gestart”, vertelt de vader van de huidige eigenaar tijdens een interview rond 2008. “De winkel, destijds een kleermakerij, bevond zich aan de vroegere Hoep. Waar nu de Molenstraat is. Via een oude advertentie ben ik er achter gekomen, dat het familiebedrijf eigenlijk nog ouder is dan 100 jaar. De advertentie dateert namelijk van 1890.”
Eeuwfeest
De vader van Vincent De Moel toont in het interview zijn terechte trots over welke plaats de winkel in Schagen en omgeving inneemt. ,,In 1998 bestond de zaak 100 jaar. ,,Een jubileum dat feestelijk gevierd werd waarbij we de klanten in het zonnetje hebben gezet. Want zonder hen hadden wij deze mijlpaal nooit bereikt”, aldus vader Reijer en zoon Vincent de Moel, die in 1998 gezamenlijk het familiebedrijf runden.
In die tijd was De Moel Mannenmode een modezaak pur sang. Hoe anders was dat een eeuw eerder. Reijer de Moel: “Mijn vader Jacob nam het bedrijf over. Hij begon ook als kleermaker, maar maakte later tevens kostuums die in de winkel kwamen te hangen. Confectie had je in die tijd nog niet. Daarnaast verkocht hij in de winkel onder meer pantalons-overhemden-hoeden-petten-werkkleding enzovoorts.” En het bleef niet bij kleding, want er werd van alles verkocht: kleinvak (wol, garen etc.), dekens, gordijnen en ga zo maar door.
Van vader op zoon
Als enige jongen in een gezin met vijf meiden, lag het voor de hand dat Reijer de Moel in vader Jacobs voetsporen zou treden. “Achter de winkel was meteen het woonhuis. Daar ben ik geboren. Het kleermakersvak is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb er tevens een opleiding voor gevolgd aan een kostschool in Voorhout. Moest deze in de oorlog onderbreken, maar heb hem nadien afgerond”.
Vervolgens ging Reijer de Moel aan het werk in de winkel. “Niet voor lang, want in 1948 moest ik in militaire dienst. Vader raakte echter ziekelijk. Ik kreeg ziekteverlof om hem te kunnen assisteren. Toen ik uit dienst kwam, ben ik fulltime in de zaak gaan draaien. Toen mijn vader in 1953 overleed, werkte ik onder supervisie van mijn moeder.” In 1962 nam Reijer de zaak officieel over. “Ik was inmiddels getrouwd, betrok met mijn gezin het woonhuis achter de winkel.
Veranderingen door andere tijdsgeest
In de jaren erop is de zaak aan verschillende veranderingen onderhevig geweest. Reijer de Moel: ,,Een nieuwe pui, nieuw interieur en ruimer van opzet. Weer later werd ook het woonhuis bij de winkel getrokken en gingen wij boven de zaak wonen. Vervolgens is er nog een stuk bijgebouwd, achter het oorspronkelijke woonhuis.”
In de tussentijd had confectiekleding haar intrede gedaan. Reijer de Moel: “Het maken van kostuums verdween bij ons rond 1970 geheel uit beeld. Ik verkocht zowel heren- als jongenskleding als huishoudtextiel. De inkoopcombinatie waar ik bij aangesloten was, adviseerde mij me te gaan specialiseren. dat werd mannenmode. Niet trendgericht, maar kleding die klassiek en tijdloos is.”
Alle kinderen hielpen mee
Van Reijers zes kinderen bleek Vincent, de jongste van het stel, belangstelling te hebben voor de zaak. Vincent de Moel: “We hielpen allemaal geregeld mee in de winkel, maar niemand van de kinderen wilde erin verder. Ik heb de hele familie verrast door na mijn militaire dienst bij mijn vader te gaan werken. Eerst in loondienst en later als vennoot in een vennootschap onder firma. Mijn moeder Riet had zich, na 30 jaar samen met mijn vader werken in de zaak, teruggetrokken.”
Kreeg onder zijn vader de verandering naar kledingzaak vorm, Vincent de Moel zette dat proces in een stroomversnelling. Het tekent de hechte familieband dat hij zijn vader tot diens overlijden in 2014 in naam samen met hem eigenaar hield, hoewel hij toen al geruime tijd hét bepalende gezicht van de zaak was. Het zegt ook veel over hoe de zaak met mensen omgaat: De Moel Mannenmode heeft een zeer trouwe klantenkring uit de gehele Noordkop.
Dat heeft te maken met de unieke, betrokken uitstraling van de winkel. Vincent de Moel heeft in de dertig jaar dat hij nu in de zaak staat de winkel nog veel meer toegankelijk gemaakt, maar dat het een tikkeltje deftig is gebleven maakt een bezoek aan de zaak anders dan in elke andere kledingwinkel. De geborgen huiselijke sfeer is altijd gebleven net als het onderscheidende assortiment dat mannen van alle leeftijden aanspreekt. En dat is toch opvallend aan een 120-jarige.